Stress | emotie management

3 oktober 2014

Van stress naar succes … het kan! In de hectische wereld van tegenwoordig valt het vaak niet mee om in balans te blijven en je innerlijke rust te bewaren. We worden met allerlei verschillende soorten stressbronnen geconfronteerd …

 • Tegenslagen
 • Problemen op het werk
 • Dreigend ontslag
 • Geen werk
 • Geldzorgen
 • Spanningen binnen relaties
 • Zorgen om onze gezondheid

… om er maar een paar te noemen. We ondervinden de gevolgen van stress en emotie elke dag. Vaak is die stress zo gewoon geworden dat we er ons niet meer van bewust zijn. We zijn als de goudvis is de kom die er geen weet van heeft dat hij nat is.

Met stress bedoelen we de belasting die je lichaam en geest ondervinden als reactie op bepaalde gebeurtenissen of mensen. Die belasting kan er toe leiden dat je uiteindelijk lichamelijke klachten ontwikkelt of ziek wordt en je vitaliteit verliest. Steeds meer ziekten worden in verband gebracht met stress. Te veel stress vermindert namelijk je algehele weerstand. Door die verminderde weerstand wordt de kans groter op allerlei aandoeningen en ziekten. Chronische stress draagt bij aan het ontstaan van …

 • Hartziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Depressies
 • Angst en paniekklachten
 • Psychosen
 • Slaapstoornissen

Bij kinderen heeft stress een negatieve invloed op het leervermogen en dus op hun ontwikkeling.
Onder invloed van stress reageren we vaak geprikkelder, worden we chaotischer of vergeetachtiger en kunnen we minder helder denken.
Een leven zonder stress is niet mogelijk. Het goede nieuws is dat we wel beter kunnen leren omgaan met de mensen en situaties die stress bij ons oproepen. Zo kunnen we de kwaliteit van ons leven verbeteren en gezondheidsproblemen voorkomen.

HeartMath heeft een methode ontwikkeld waarbij je leert hoe je zelf je lichaam en je geest kunt kalmeren. Je krijgt daardoor weer overzicht over je situatie en weet hoe je het beste kunt reageren. Deze methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en maakt daarbij gebruik van een computerprogramma. Met dit programma kun je zien wat de invloed van stress is op jouw hartritme: door stress wordt je hartritme namelijk chaotisch. Je ziet ook meteen wat het effect is van de oefeningen die je gaat leren … je hartritme wordt rustiger en harmonieuzer.

In de volgende illustratie zie je bovenaan een onregelmatig, chaotisch hartritme (tijdens stress). Een ritme dat ontstaat als je frustratie ervaart. Maar ook bij boosheid, verdriet, irritatie of jaloezie. Onderaan zie je een harmonieus ritme, waarbij een regelmatige, geleidelijke afwisseling is van versnellingen en vertragingen. Dat noemen we een coherent hartritme (in dit voorbeeld tijdens een gevoel van waardering). Karel van der Bijl stress incoherent coherent Zo’n chaotisch hartritme noemen we een incoherent ritme. Een incoherent hartritme heeft op den duur ongunstige effecten op je lichaam en geest. Een coherent ritme heeft daarentegen juist allerlei positieve effecten op je lichaam en geest.

Tijdens coherentie ben je zowel geestelijk als lichamelijk in balans, en de systemen in je lichaam werken optimaal samen. Sommige mensen noemen het Flow; alles gaat als vanzelf, je zit lekker in je vel.

De oefeningen leren je hoe snel je van chaos naar coherentie kunt gaan. Daardoor kun je de vicieuze stress-cirkel doorbreken. De oefeningen zijn eenvoudig te leren, kosten weinig tijd en je merkt snel resultaat.

De training bestaat uit 7 sessies van ongeveer 1 uur. Tijdens de training oefen je dagelijks tenminste 15 minuten, verspreid over de dag. De meeste oefeningen kun je bijna altijd en overal doen. De resultaten zijn meteen merkbaar. Hoe meer je oefent, hoe groter het resultaat en hoe sneller je nieuwe manier van omgaan met stress een dagelijkse gewoonte wordt. Voorafgaand en na afloop van de training vul je een vragenlijst in. Deze vragenlijst geeft een beeld van je dagelijkse stemming en van symptomen die met stress te maken hebben. Op deze manier krijg je nog meer inzicht in de effecten van de training.

Stressbronnen Wanneer we het hebben over stress, denken we meestal in de eerste plaats aan grote, heftige dingen die ons overkomen. Zoals een scheiding of het overlijden van een dierbare. Er zijn ook minder grote stressbronnen, zoals je portemonnee verliezen of een deuk in je auto. Of langdurig slepende zaken, zoals conflicten, verbroken relaties of overlast met de buren. Ook de kleine dagelijkse problemen en irritaties veroorzaken stress. Vele kleintjes maken echter een grote. Voorbeelden hiervan zijn

 • Iemand die onaardig reageert
 • Lange rijen voor de kassa
 • Je eigen slordigheid (alweer die sleutel kwijt … )
 • Perfectionisme
 • Mensen die te laat komen

Maar ook positieve veranderingen, zoals een verhuizing naar een mooier huis of de geboorte van een kind, kunnen stress oproepen, omdat het veel van je aanpassingsvermogen vraagt. Wat zijn jouw stressbronnen? Ik ben benieuwd naar jouw stress-top 7 …

Karel van der Bijl is gecertificeerd HeartMath Coach en Peak Performance Trainer bij www.stressvrijleven.nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: