Flow, dat gemakkelijke, rustige gevoel

7 februari 2011

 

‘Je hebt een diep gevoel van vrede en innerlijke balans – je bent in harmonie met jezelf, met anderen en met je wijdere omgeving. Je ervaart meer drijfvermogen en vitaliteit. Je zintuigen zijn springlevend – elk aspect van je waarneming lijkt rijker, meer gestructureerd. Tot je eigen verrassing voel je je gesterkt, terwijl je je meestal moe en uitgeput voelde. Dingen die je normaal gesproken zouden hebben geërgerd, hebben nu bijna geen invloed op je. Je lichaam voelt zich hersteld – je geest is helder. In ieder geval voor even, worden besluiten logisch, als prioriteiten duidelijk worden en innerlijke conflicten oplossen. Intuïtief inzicht geeft plotseling handige oplossingen voor problemen die eerder weken van rusteloos denken hadden gekost. Je creativiteit stroomt vrijelijk. Je kunt het gevoel hebben van een grotere verbondenheid met anderen en gevoelens van diepe voldoening.’

Conventionele wijsheid laat ons weten dat deze ervaring zeldzaam is. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Bijna 20 jaar onderzoek aan het HeartMath Institute heeft het verband aangetoond tussen deze staat, algemeen bekend als flow, en positieve emoties. Ze noemen dat, wat er met het menselijk systeem tijdens deze staat gebeurt, fysiologische coherentie. En het is op afroep beschikbaar, met het coherentie-basisgereedschap van HeartMath: de Quick Coherence® techniek.

Als je nog niet bekend bent met het HeartMath systeem, volgt hier hoe je in flow komt: haal diep adem en stel je voor dat je adem in- en uitgaat door het gebied rond je hart, in het midden van je borstkas. Ga met deze langzame, diepe ademhaling voor ongeveer 20 tot 30 seconden door. Herinner je dan een leuk of positief moment uit je leven: een favoriete vakantiebestemming, een bijzondere tijd met een geliefde, een perfecte hardloopronde. En ervaar dat moment opnieuw. Houd dit gevoel voor ongeveer 30 seconden of langer vast en je zult een emotionele, mentale en fysieke verschuiving opmerken.

Zo simpel is het. Hart focus. Hart ademen. Hart gevoel. Iedere keer weer. Overal.

Veel succes ermee! Kun je in deze staat zo de komende week inglijden . . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: