Soms voelt het als een blikseminslag

2 februari 2011

Tijdens lezingen, trainingen en coaching heb ik het vaak over de kracht van lichaamsenergie die vrijkomt bij het ervaren van stress en emotie. Soms voelt het alsof de bliksem inslaat. Als een situatie of iemand je ‘triggert’ en je boos wordt of verdrietig, geïrriteerd of angstig.

Op zo’n moment wordt er bij jou blijkbaar iets blootgelegd, iets aangeraakt dat aandacht nodig heeft. Want het is nooit de situatie of die ander die de ‘schuld’ is van het feit dat jij ‘getriggerd’ bent.

Het woord emotie is afgeleid van het Latijnse woord ‘emovere’, wat letterlijk ‘energie in beweging’ betekent. Volgens Eckhart Tolle gebruiken de Engelsen hiervoor ‘to disturb’, hetgeen ‘lastigvallen’ of ‘verstoren’ betekent. Alsof je dus even wakker moet worden.

Over energie in beweging las ik in de uitgave april/mei 2010 van Ode het volgende stukje 

Vier Harvard-studenten brengen draagbare, duurzame energie naar gebieden in ontwikkelingslanden zonder elektriciteitsnet – door middel van voetballen die energie kunnen opslaan. De studenten Technische Wetenschappen zijn de ontwerpers van de zogeheten sOccket. Met behulp van soortgelijke technologie als die van de zaklamp die je moet schudden voor gebruik, slaat de sOccket genoeg energie op om voor elk kwartier voetballen een kleine ledlamp drie uur te laten branden. Bij een van de ontwerpen – de sOccket is nog in de prototypefase – hoeft de gebruiker alleen maar een adapter of ander apparaat aan te sluiten op de contactdoos in de bal, om de energie, die in de ingebouwde batterij zit opgeslagen, te kunnen benutten.

De bal was een hit toen hij in 2009 in het Zuid-Afrikaanse Durban werd getest. ‘De kinderen waren gefascineerd door het idee van de sOccket’, vertelt Jessica Lin, een van de vier studenten. ‘Ze vonden het spannend om ermee te spelen’. Voetbal is overal zo geliefd, dat het niet moeilijk is voor te stellen dat de sOccket eerder stroom voor vele dagen dan enkele uren gaat leveren. 

Dus zodra wij stress ervaren of geëmotioneerd worden – boos of angstig, geïrriteerd of verdrietig – mogen wij ons afvragen welk ledlampje er bij ons gaat branden … 

http://www.soccket.com/                                 http://www.ode.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: