Concurrentievoordeel

22 november 2010

Dit artikel lees je in nog geen twee minuten. 

Veel sporters praten er de hele tijd over, ‘being in the zone’. En je hoeft geen atleet te zijn om te weten dat je beter speelt en werkt als je daar bent. Maar meestal is ‘the zone’ subjectief, soms onbereikbaar en vaak vluchtig.

Op het HeartMath Institute heeft onderzoek een toestand geïdentificeerd waarvan zij geloven dat die ieder moment toegang biedt tot ‘the zone’,
ongeacht de activiteit waar je mee bezig bent. Het is een psycho-fysiologische toestand, waarbij wisselwerking tussen het hart, de hersenen en het zenuwstelsel worden gesynchroniseerd. En het kan worden waargenomen, gemeten en getraind. Deze toestand heet coherentie.

Coherentie – samenhang – kan worden omschreven als een zeer efficiënte, opvallend betrouwbare en positieve staat, waar prestatie heel natuurlijk en eenvoudig voelt. Het biedt emotionele en fysiologische stabiliteit met toegenomen coördinatie, betere motorische vaardigheden en timing, verhoogde gevoeligheid, verbeterde precisie en mentale helderheid.

Maar je kunt jezelf niet zomaar coherent wensen. Je kunt net zoveel positieve gedachten denken over je spel en je prestaties als je wilt, maar als je je nog steeds boos voelt over de zakelijke transactie die niet doorging of je zorgen maakt over de beurskoersen of gefrustreerd over hoe je de 9e hole speelde, dan komt je vermogen om op je best te presteren  in het gedrang. Het is gewoon onmogelijk op hetzelfde moment je gestrest te voelen en ‘in the zone’ te zijn!

Groot prestatievermogen begint door te leren hoe je effectief stress omzet in coherentie. Je denken alleen is niet genoeg. Het vergt iets meer: De kracht van je hart.

De volgende keer als je weer begint jezelf te verslaan met een negatieve of verliezende houding of gevoel, voeg dan wat hart toe en breng je lichaam in coherentie. Richt je aandacht op de omgeving van je hart, haal diep adem en adem een positief gevoel of houding in. Hart focus. Hart ademen. Hart gevoel.

Coherentie kan je prestaties een ‘boost’ geven, zowel tijdens het spel als daarvoor en daarna.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: