Goed, slecht of onverschillig?

28 oktober 2010

Voordat je iets aan stress kunt doen, zul je eerst moeten erkennen dat je het hebt. Ja, ik weet het. Iedereen praat er over hoe gestrest ze zijn. Maar veel mensen zijn er ook van overtuigd dat er zoiets bestaat als ‘goede stress’.

Maar denk er eens over na. Goede stress is een oxymoron: een stijlfiguur waarbij een manier van uitdrukken een onverwacht, ogenschijnlijk tegenstrijdige effect produceert, zoals in ‘wrede vriendelijkheid’ of ‘langzaam haasten’.

Chemisch gesproken is je goed voelen iets heel anders dan je gestrest voelen!

Positieve emoties zoals waardering, plezier en zorg zijn interne energie-boosters. Ze creëren hormonale mengsels die je cellen en je geest voeden. Er is ook aangetoond dat het vermoeidheid voorkomt en  veroudering vertraagt. Ze regenereren en helpen je mentaal, emotioneel en fysiek.

Kijk nu eens wat er gebeurt wanneer je gestrest bent. Je voelt je boos, angstig, bang of gefrustreerd. Deze negatieve emoties veranderen de hormonale mengsels. Hoge stress houdt je systeem badend in stresshormonen die je biologische verouderingsklok kunnen versnellen, je emotionele drijfvermogen laat leeglopen en fysieke vitaliteit vermindert.

Zeggen dat stress goed is, kan je beletten er iets aan te doen.

Houd jezelf niet langer voor de gek en begin met het verwijderen van ‘goede stress’ uit je woordenschat! Negeer stressvolle gevoelens niet, hoe subtiel ze ook zijn. Transformeer ze. Herinner je een positieve gebeurtenis of leuke tijd in je leven of iets dat je waardeert en probeer dan om dat gevoel opnieuw te ervaren.

Ah, dat voelt goed . . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: