Hoezo, goeie stress . . . ?

26 oktober 2010

Dit artikel lees je in minder dan twee minuten.

Een tijdje geleden sprak ik over de mogelijke instinker van ‘goede stress’. Een paar lezers stuurden opmerkingen als deze:

Mijn zoon, een straaljagerpiloot, staat erop stress te hebben om zo maximaal te kunnen presteren!

Oké, laten we samen eens op een andere manier naar stress kijken. Veel mensen denken dat ze stress nodig hebben om topprestaties te leveren. Maar wat de meesten van ons doen is stress gelijkstellen aan  hoge opwinding. En omdat de meeste stressinterventies ontspanning benadrukken, als ze de keuze hebben tussen stress of ontspanning, kiezen zij voor stress. Maar laten we eerlijk zijn, wie wil er een piloot in de cockpit die aan het ontspannen is; ik wil iemand die alert is, gefocust en in staat om de beste beslissingen onder druk te nemen.

Mijn StressReductie Coaching en Trainingen zijn niet afhankelijk van ontspanning. Integendeel, ik geloof dat de optimale ‘zonder stress’ staat fysiologische coherentie is. Ik gebruik de term fysiologische samenhang in een brede context om een aantal lichamelijke verschijnselen te beschrijven die vaak geassocieerd worden met meer geordende en harmonieuze interacties tussen de systemen van het lichaam.

Dit is een heel andere ‘staat’ dan ontspanning. Waar ontspanning afhangt van een trage hartslag, is coherentie onafhankelijk van de hartfrequentie. Dat betekent dat je in een staat van hoge OF lage opwinding kunt zijn en nog steeds volledig coherent.

In termen van stressvermindering, is de emotionele toestand pas echt van belang. Ontspanning is een lichamelijke toestand; angst, boosheid, extase en kalmte zijn emotionele ‘staten’.

Piloten begrijpen vooral hoe belangrijk het is om kalm te blijven als ze onder druk staan. Denk maar eens aan de checklists die elke piloot moet volgen. Hoe vaak ze zich ook voorbereiden op de vlucht, steeds weer controleren zij dezelfde lijsten. Ze weten dat het belangrijk is om op moeilijke momenten terug te keren naar de checklist en hun acties vooral niet over te laten aan het geheugen. Dat komt omdat zij weten dat onder stress – angst, paniek, enz. de denkende hersenen worden afgesloten. Dat we dan fouten maken. En in kritieke situaties is er weinig ruimte voor fouten.

Stressvolle emoties dienen een doel. Zij bereiden het lichaam voor om te overleven. Maar, als we het systeem niet terugbrengen naar coherentie, is ons vermogen om op je best te presteren in het gedrang gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: