De kracht van waardering

18 oktober 2010

Al weer bijna vijftien jaar geleden runde ik nog een makelaarskantoor in Blaricum. Toen zag ik kans voor een tweede kantoor, locatie Laren.

Hoewel dit in theorie goed gewerkte, werd ik elke dag meer manager dan makelaar. En moest ik de slag van eenpitter maken naar leiding geven aan een team. Dat ging me, zeker in het begin, niet echt geweldig af. Nu ik zelf dus ook teamlid was, werd ik geconfronteerd met spanning die daar bij hoort. In plaats van me te concentreren op hoe we samen het bedrijf konden laten groeien, besteedde ik meer aandacht aan wat niet werkte in de nieuwe samenstelling.

Na ongeveer een maand of zo had ik er genoeg van en begon ik met maandelijks werkoverleg. Ik zette de toon door te erkennen wat ik waardeerde aan elke persoon in de kamer. De een was vaktechnisch beter, de ander had grotere communicatieve vaardigheden of was administratief een uitblinker, kortom, iedereen had zijn of haar eigen talent te vieren.

Vervolgens nodigde ik de teamleden uit om te delen wat ze waardeerden  in elkaar. Na een paar ongemakkelijke momenten van stilte, raakte  iedereen betrokken en de sfeer in de kamer werd energiek. Tien mopperende personen veranderden in samenhangende, productieve en temperamentvolle mensen. Wij bepaalden verkoopdoelen, stelden andere  zakelijke doelstellingen en bepaalden actiepunten. Energiek, gefocust en krachtig beëindigden we de samenkomsten.

We ervoeren allemaal steeds weer de kracht van waardering en hoe dat een belangrijke zakelijke strategie kan zijn. Er werd gewoon nog maar weinig geklaagd. En als dat een keer gebeurde, vroeg ik simpel ‘Wat is het dat je waardeert?’ En als er iets zakelijks aandacht nodig had, konden we dat met een breder – en wijzer – perspectief oplossen.

Vier de talenten van de mensen met wie je samenwerkt. En vergeet niet de mensen naast je werk. Iedereen profiteert van een beetje waardering af en toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: