Lachen is echt gezond!

15 oktober 2010

Herken je dit? Dat als je later terugkijkt naar momenten waarop je midden in de ‘shit’ zat, dat je er dan waarschijnlijk om kunt (glim)lachen. Toegegeven, zeker niet altijd, maar vaak wel.

Het zien van de lichtere kant is een verandering van perceptie. En net als andere positieve emoties die de manier waarop we dingen zien kunnen veranderen, heeft lachen nog een heleboel andere voordelen.

Studies over lachen en humor van onder meer de Duke Universiteit tonen aan dat:

lachen gespannen spieren helpt te ontspannen

lachen de productie van stresshormonen vermindert

gelach en een positieve houding het immuunsysteem versterkt

lachen iemand pijntjes kan doen ‘vergeten’ en pijn minder intens doen ervaren

een goede lach is als een aerobictraining voor hart en longen – het verhoogt het vermogen van het lichaam om zuurstof te gebruiken

lachen hoge bloeddruk helpt te verlagen.

Er zijn geen negatieve bijwerkingen bekend als je lacht.

Lachen is een deel van mens-zijn. Nieuw onderzoek toont aan dat er lach‘circuits’ voorkomen in zeer oude gebieden van de menselijke hersenen. Robert Provine, een professor psychologie aan de Universiteit van Maryland in Baltimore, laat ons weten: ‘de oorsprong van lachen zit ‘em in kietelen en rollebollen. Lachen is letterlijk het geluid van spelen . . . en wordt het menselijke ‘ha- ha’’.

Daarom lachen kinderen misschien meer dan 300 keer per dag. Van nature. En helaas: als je eenmaal volwassen bent daalt dat aantal tot 15 keer per dag. In tegenstelling tot kinderen die onvoorwaardelijk lachen, wachten wij als volwassenen tot we een reden vinden. En dat brengt ons  een van wat-kwam-eerst raadsels: Worden we oud omdat we stoppen met lachen? Of, verliezen we ons vermogen om te lachen omdat we opgroeien?

Hoe dan ook, lachen voelt niet alleen goed, het is goed voor ons. Blijf jong . . . EN gezond. Voeg meer lachen toe aan je dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: