Veerkracht in je tank

7 juni 2010

Dit artikel lees je in minder dan twee minuten.

trampoline_120Veerkracht is als de hoeveelheid benzine die je in de ‘tank van je auto’ hebt. Hoe meer je er van hebt, hoe verder je kunt komen. Zelfs wanneer er een onverwachte wegomlegging is, als je begint met een volle tank, is er genoeg brandstof om je bestemming te bereiken.

Het hebben van een volle tank veerkracht  is in deze turbulente tijden zelfs nog belangrijker, want het verhoogt je vermogen om je flexibiliteit te behouden en in balans te blijven. Als je weinig veerkracht hebt, dramatiseer je problemen eerder, je voelt je slachtoffer of je wordt overweldigd. En je vervalt in ongezonde, inefficiënte gewoonten en je kunt niet-productief gedrag lastiger het hoofd bieden. Het vergroten van je veerkracht creëert een energiek kussen, zodat je kunt terugveren van tegenslagen en je bent beter in staat stresseffecten van overbelasting, tijdsdruk, onverwachte verandering . . . te verminderen. Afijn, je kent de lijst wel.

Je kunt op drie manieren bouwen aan je veerkracht:

1. Stop de lekken dicht. Als je merkt dat je je gestrest voelt, neutraliseer dan de schade. Richt je aandacht op het gebied rond je hart en adem langzaam, alsof je in- en uitademt door het midden van je borst. Hierdoor zal er meer regelmaat komen in je hartritme, met als resulteert dat je zenuwstelsel minder slijt.

2. Vul je tank. Herhaal nummer 1, maar herinner je dit keer een positieve of leuke tijd in je leven en probeer die opnieuw te ervaren. Deze verschuiving naar een positieve emotionele toestand voelt niet alleen beter, maar verandert het biochemische mengsel in je lichaam in een die gunstiger is voor je gezondheid en je welzijn.

3. Verbeter je kilometerstand. Geniet van al het goede met een oprecht gevoel van waardering voor de mensen, plaatsen en situaties in je leven, die voor jou belangrijk zijn. Niet alleen is dit een kortere weg naar het genoemde onder 1 en 2, het is een geheel bewezen manier om de kracht van je hersenen te vergroten; je zult betere beslissingen nemen, efficiëntere alternatieve acties vinden, contact maken met je creativiteit en zo kan ik nog wel even doorgaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: