Ik hield mezelf jaren voor de gek.

3 mei 2010

Dit artikel lees je in iets meer dan 2 minuten.

Heb jij ook het idee dat je #stress nodig hebt voor het leveren van #topprestaties? Je weet wel, het excuus ‘ik krijg alleen de klus geklaard als ik onder druk sta’. Er zijn mensen die echt geloven dat er ‘goede stress’ bestaat’. En dat een beetje stress geen kwaad kan, toch? Mijn wedervraag is vaak ‘Een beetje roken is ook goed voor je gezondheid?’

Wat het argument ‘goede stress’ ondersteunt is vooral gebaseerd op wat ons verteld en geleerd is over het verminderen van stress: Just relax man, ontspan een beetje. Dus als er een keuze is tussen stress en ontspanning, snap ik waarom sommigen voor stress kiezen. Want stel, je zit in een vliegtuig, wie wil er dan een piloot die aan het ontspannen is? Ik wil graag iemand die alert is, gefocust en die in staat is om onder druk de beste beslissingen te nemen.

Zelf gebruik ik liever de methoden van stressvermindering die de basis vormen in mijn trainingen- en coachpraktijk. Die niet afhankelijk zijn van #ontspanning. Integendeel, de optimale ‘zonder stress’ staat is fysiologische #coherentie – een term die gebruikt wordt om een aantal fysiologische verschijnselen te beschrijven die vaak geassocieerd worden met meer geordende en harmonieuze interacties tussen de systemen van het lichaam.

Samenhang, coherentie dus, is gekoppeld aan emoties. Ontspanning is een fysieke staat; angst, boosheid, irritatie, paniek, vreugde en kalmte zijn emotionele staten. In het kader van stressverlichting, is je emotionele staat belangrijker dan je hartslag. Dit betekent dat je met een hoge hartslag nog steeds stressvrij kunt zijn om aan de slag te gaan.

Met name piloten begrijpen hoe belangrijk het is om kalm te blijven, terwijl ze onder druk staan. Denk maar aan de checklists die elke piloot moet volgen. Ongeacht hoe vaak ze de stappen al  doorliepen, ze blijven dezelfde lijst afwerken. Dat komt omdat zij weten dat onder stress – gevaar, irritatie, paniek, angst, enz. – je niet afhankelijk kunt zijn van je geheugen; het denkende deel van je hersenen, de neo cortex, raakt op dat moment letterlijk afgesloten. Je kunt niet helder meer denken en je maakt fouten. En in kritieke situaties is er weinig ruimte voor fouten.

Stressvolle emoties dienen een doel. Ze signaleren  gevaar en bereiden het lichaam voor om te overleven. Je bent echter niet in staat om topprestaties te leveren, totdat je de emotionele shift maakt en je je systeem weer in coherentie brengt.

En, hoe is dat voor jou, hou jij jezelf voor de gek?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: