Je lichaam is een chemische fabriek

22 maart 2010

Dit artikel lees je in iets meer dan 2 minuten.

Een emotie kan worden gezien als energie in beweging, een energie die kracht toevoegt aan onze gedachten. Bijvoorbeeld, voeg emotionele energie toe aan een frustrerende gedachte. Dan kunnen we snel boosheid voelen. Aan de andere kant, voeg emotionele energie toe aan een vriendelijke gedachte over iemand, dan kunnen we een gevoel van mededogen ervaren.

Het is vaak moeilijk grip te krijgen op onze emoties, omdat ze zo snel zijn. Wetenschappers hebben herhaaldelijk bevestigd dat onze emotionele reacties worden weergegeven in hersenactiviteit, zelfs nog voordat we de tijd hebben om te denken. We evalueren alles emotioneel zoals wij het waarnemen. Daarna komt pas ons denken.

Wetenschappers geloofden dat emoties alleen in de hersenen werden geproduceerd. Geavanceerde instrumenten laten ons nu zien dat emoties het product zijn van een voortdurende dialoog tussen het lichaam en de hersenen; een combinatie van het voelen van sensaties, gepaard gaande met mentale gedachten en biochemische reacties die vorm geven aan onze emotionele ervaring, in gradaties van heel prettig tot zeer pijnlijk.

Tenslotte veroorzaken emoties veel veranderingen in ons lichaam. Elke keer bijvoorbeeld als we een stressvolle emotie ervaren vinden er ongeveer 1400 biochemische veranderingen plaats.

Psychologen categoriseren sommige emoties als liefde, medeleven, waardering, zorg en vreugde als “positief” en andere, zoals woede, angst, haat, jaloezie en verdriet als “negatief”. We kunnen gemakkelijk het verschil in ons lichaam aangeven tussen positieve en negatieve emoties. Je zorgen maken kan spierspanning geven, in nek en schouders bijvoorbeeld; angst veroorzaakt vaak maagpijn. Daarentegen worden we door liefde, waardering, medeleven en vriendelijkheid rustiger. Waarbij de communicatie tussen de systemen van het lichaam met een grotere harmonie en efficiëntie gaan stromen.

We kunnen effectief gebruik maken van de geweldige kracht van emotie als we ons  meer bewust worden van emoties die kwaliteit toevoegen aan ons leven en welke niet.

Dit wil niet zeggen dat sommige emoties slecht zijn. En ik suggereer niet dat we onze emoties moeten onderdrukken om ons nooit meer verdrietig of gefrustreerd te voelen. Al onze emoties spelen een belangrijke rol in hoe we het leven ervaren. Zij zijn als de kleuren op het palet van een kunstenaar die we gebruiken om ons beeld van het leven te schilderen. En, terwijl emoties vaak de reacties op gebeurtenissen van het leven zijn, is het ook belangrijk te begrijpen dat je zelf de keuze hebt hoe je er mee omgaat!

De tekst van dit artikel is grotendeels gebaseerd op een Inner Quality Tip van HeartMath.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: